Pozdravljeni! Nikoli nisi obiskal Rovinjskega arhipelaga ali Istro? Tukaj je enih par stvari ki te bodo spodbudile da spakiraš kovček in odideš. Naredili smo kratek seznam najzanimljivejših znamenitosti katere moraš obiskati!
Da bomo iskreni, ni bilo lahko skrajšati na minimum vse te edinstvene lokacije, velebne mestne simbole in pretočiti lepoto obale v besede. Zato izvoli in uživaj!

Stari grad je šarmantno zgodovinsko središče Rovinja in verjetno najprivlačnejši del tega prekrasnega polotoka v obliki školjke na severu Hrvaške.

Na zahodni obali Istre, med gradovi Vrsar in Rovinj, se nahaja Limski kanal. Z dolžino od 12 km in 100 m visoko strmim pobočjem okoli njega, ta fjord je ena od najlepših kreacij narave.

Plaža Mulini je atraktivna oaza dizajnirana kot nastavek promenade, katera povezuje grad Rovinj z gozdnim zelenilom parka Punta Corrente.

Brijoni so skupek štirinajstih manjših otokov, ki se nahajajo severozahodn od Pule. Arhipelag ima skupno površino od 36 km² prekrit je s čudovitimi drevesi, obširnimi travniki in obkrožen z modro in globoko morsko vodo.

Na severnem delu Istre, nad dolino reke Mirne, na 270 metrov nadmorske višine se nahaja šarmantna in živopisana trdnjava Motovun. Atraktiven srednjeveški grad, edinstveni sklop venecijanske in rimske arhitekture, je ostal skoraj popolnoma ohranjeno do danes.

Baron Gautsch je prelepa avstrijska potniška ladja zgrajena v Angliji davnega leta 1908. Z dolžino od 84,5 m in širino od 11,8 m elegantno je plula na liniji od Kotorja do Trsta. Zdaj se nahaja 40 m pod morjem, kot opomnik na veliko navtično tragedijo.

Želite pobegniti pred vročino in množico, potrebujete nekaj časa, da se sprostite in uživate v naravi, tukaj je naše priporočilo: gozdni park Punta Corrente, znan tudi pod imenom Zlati rt, leži samo 1,5 km južno od centra Rovinja.

Od ustanovitve Rovinja pa vse do danes so ribiči, mornarji in ladjedelničarji  tisti pravi čuvaji tradicije in nosilci pomorskega duha. Če želite dotakniti resnične duše mesta, morate obiskati ta muzej.

Sveta Katarina je majhen, slikovit otok oddaljen vsega 10 minut vožnje z ladjo od Rovinja. Mirni, skriti zalivi, borovi gozdički, mediteranska makija, zeleni parki, romantične steze in cvetni vrtovi ga naredijo zelo mamljivega za turiste.

Če želite preživeti en dan kot Robinson Crusoe, se morate definitivno odpraviti na Rdeči otok. Otok je dejansko ustvarjen iz dveh otočkov, Sv. Andrija in Maškin, ki sta povezana z umetnim nasipom. Čeprav se nahaja na samo 15 minut vožnje s  taxi-čolnom od Rovinja, je eden izmed najbolj osamljenih otokov v arhipelagu.