Baron Gautsch je prelepa avstrijska potovalna ladja, zgrajena v Angliji davnega leta 1908. Z dolžino 84,5 m in širino 11,8 m je elegantno plula na pot od Kotora do Trsta. Zdaj se nahaja 40 m pod morjem, kot spomin na največjo navtično tragedijo in da spodbuja interes javnosti za žalostno usodo in raziskovanje razvalin ladje nasploh.

13. Avgust leta 1914, prva svetovna vojna. Dan je bil sončen, voda je bila mirna, a vsi potniki ki so se odpravili proti severu so bili na krovu. Kapetan je imel mapo vseh min v bližini glavnih pristanišč in ni bilo poročil o novem miniranju. Po, še vedno nerazjasnjenih okoliščinah, na odprtem morju v bližini Rovinja,je ladja naletela na mino in se potopila v nekaj minutah in seboj odnesla vsaj 270 življenj. Tisti, ki so preživeli začetno eksplozijo in niso bili povlečeni v globino, so se kmalu spopadali z novim problemom. Ljudje,ki so jih gledali z obale niso mogli ponuditi nikakršne pomoči , ker so samo vojaki imeli karte za zagotovljen prehod minskega polja. Tragedija je spoprijela še večje dimenzije ko je gorivo iz bunkerja pricurljalo na površino. Onemogočalo je preživelim da plavajo, a reševalni čolni niso bili dovolj hitri da bi jih vse rešili. V čast žrtev, na obletnico nesreče, ljudje polagajo vence v vodo, a potapljači organizirajo potapljaški izlet do razvalin.

Danes je Baron Gautsch umetni greben in dom koral, gob in številnih morskih živali. Če ste zainteresirani da ga vidite, stopite v kontakt z lokalnimi potapljaškim centrom, kateri imajo dovoljenje da Vas odpeljejo do prvih dveh krovov. Najboljši čas za potapljanje je od maja do septembra, kadar sta vidljivost in temperatura vode optimalni