Od ustanovitve Rovinja pa vse do danes,so ribičii, mornarji in graditelji ladij, tisti pravi čuvaji tradicije in nosilci pomorskega duha. Če želite da se dotaknete resnične duše mesta, morate obiskati Hišo o Batani.

Batana je arhaična ribiška ladja z ravnim dnom, kateri se običajno uporablja v tej regiji. Sedaj verjetno ugibate da je Hiša o Batani muzej posvečen tem unikatnemu čolnu … Imate prav! Ampak muzej ni samo to. Ta slavi vsakodnevno življenje ribičev, vse navdihujoče zgodbe katere oni pripovedujejo ko se vrnejo domov, izdelave ribiških mrež, specifično povezavo katero imajo tamkajšnji ljudje z morjem in še veliko več. Skoraj vsi izloženi predmeti so avtentične primerjave katere so uporabljali lokalci ali njihovi predniki in so bili donirani muzeju, z ciljem ohranjanja kulturnega nasledništva. Dokler raziskujete zanimive nastanitve skupaj z kratkimi filmi, risbami in starimi fotografijami, boste lahko poslušali izvirne Rovinjske ribiškee pesmi. Lep detajl , je ker so pesmi pete v posebnem Rovinjskem dialektu in dodatno prevedene na angleški ter nemški jezik.

A če želite občutiti čarobnost batane na svoji koži, vas bodo ribiči v dogovoru z muzejem, z veseljem odpeljali na izlet v batano med sončnim zahodom od Majhnega mola pa vse do Spacio Matika. Tukaj lahko okusite bogato domačo kuhinjo ali poizkusite kozarec domačega vina, medtem ko poslušate zanimive folklorne melodije. Ali ste pripravljeni da doživite Rovinj iz perspektive batana?