Na severnem delu Istre, nad dolino reke Mirne, na 270 metrov nadmorske višine se nahaja šarmantna in živopisana trdnjava Motovun. To atraktivno srednjeveško mesto, edinstveni sklop venecijanske in rimske arhitekture, ostalo je skoraj popolnoma ohranjeno do danes.
Poleg masivnih sten in stolpov, zanimivih prehodov in ogromnih vrat, največ pozornosti privlačijo grbi številnih vladajočih družin, ki krasijo notranje zidove.

Tu se nahaja tudi prekrasna cerkev Sv. Stefana, katero je projektiral znan Venecijski arhitekt Andrea Palladio in kateri čuva neprecenljiva umetniška dela italijanskih mojstrov iz 17. in 18. stoletja. Ne zamudite priložnosti da se povzpnete na zvonik! Navdušeni boste nad pogledom na hribe prekrite z oljkami in vinogradi, kateri se raztezajo vse dokler oko doseže. Dokler ste tu, poskusite nekatere izmed najboljših Istrskih vin: Teran ali Malvezija. Če boste lačni, se samo pridružite lovcem na tartufe! Da, dobro ste slišali – Motovun ima blago tudi pod zemljo.

Bonus za vse ljubitelje filmov: konec Julija ali začetkom Avgusta je mesto domačih mednarodnih filmskih festivalov posvečen filmom malih študijev in neodvisne filmske produkcije. Poleg tega, je v Motovunu nekoliko dogodkov povezanih za balonjarenje. Zahvaljujoč svoji blagi klimi, je pravi raj za ljubitelje leta z balonom. Torej, obstaja nekaj za vsakogar!

Motovun je znan tudi kot mesto Velog Jože, legendarnega heroja mnogih narodnih pesmi. Njegov lik popolnoma odraža ljudi Istre – močni, ali nežni velikani, znani po gostoljubju.