Od osnivanja Rovinja pa sve do danas, ribari, mornari i brodograditelji su oni pravi čuvari tradicije i nosioci pomorskog duha. Ako želite da dotaknete istinsku dušu grada, morate posjetiti Kuću o Batani.

Batana je arhaični ribarski brod sa ravnim dnom, koji se obično koristi u ovoj regiji. Sada vjerovatno pogađate da je Kuća o Batani muzej posvećen ovom unikatnom drvenom čamcu… I u pravu ste! Ali muzej nije samo to. On slavi svakodnevni život ribara, sve uzbudljive priče koje oni prepričavaju kada se vrate kući, vještinu izrade ribarskih mreža, specifičnu vezu koju ljudi odavde imaju sa morem, i još mnogo toga. Gotovo svi izloženi predmeti su autentični primjerci koje su koristili lokalci ili njihovi preci i donirani su muzeju, sa ciljem očuvanja kulturnog nasljeđa. Dok istražujete zanimljive postavke popraćene kratkim filmovima, crtežima i starim fotografijama, čuti ćete izvorne rovinjske ribarske pjesme. Lijep detalj je što su pjesme snimljene na posebnom rovinjskom dijalektu i dodatno prevedene na engleski i njemački jezik.

A ako želite da osjetite magiju batane na svojoj koži, veseli ribari, u dogovoru sa muzejom, rado će vas odvesti na turu u batani tijekom zalaska sunca, od Malog mola pa sve do Spacio Matika. Tu možete okusiti bogatu domaću kuhinju ili probati čašu domaćeg vina, dok slušate zanimljive folklorne melodije. Jeste li spremni da doživite Rovinj iz perspektive batane?