Od osnivanja Rovinja pa sve do danas, ribari, mornari i brodograditelji su oni pravi čuvari tradicije i nosioci pomorskog duha. Ako želite da dotaknete istinsku dušu grada, morate posetiti Kuću o Batani.

Batana je arhaični ribarski brod sa ravnim dnom, koji se obično koristi u ovoj regiji. Sada verovatno pogađate da je Kuća o Batani muzej posvećen ovom unikatnom drvenom čamcu… I u pravu ste! Ali muzej nije samo to. On slavi svakodnevni život ribara, sve uzbudljive priče koje oni prepričavaju kada se vrate kući, veštinu izrade ribarskih mreža, specifičnu vezu koju ljudi odavde imaju sa morem, i još mnogo toga. Gotovo svi izloženi predmeti su autentični primerci koje su koristili lokalci ili njihovi preci i donirani su muzeju, sa ciljem očuvanja kulturnog nasleđa. Dok istražujete zanimljive postavke propraćene kratkim filmovima, crtežima i starim fotografijama, čućete izvorne rovinjske ribarske pesme. Lep detalj je što su pesme snimljene na posebnom rovinjskom dijalektu i dodatno prevedene na engleski i nemački jezik.

A ako želite da osetite magiju batane na svojoj koži, veseli ribari, u dogovoru sa muzejom, rado će vas odvesti na turu u batani tokom zalaska sunca, od Malog mola pa sve do Spacio Matika. Tu možete okusiti bogatu domaću kuhinju ili probati čašu domaće vina, dok slušate zanimljive folklorne melodije. Jeste li spremni da doživite Rovinj iz perspektive batane?