Na severnom delu Istre, iznad doline reke Mirne, na 270 metara nadmorske visine, nalazi se šarmantana i živopisna tvrđava Motovun. Ovaj atraktivani srednjevekovni grad, jedinstveni sklop venecijanske i rimske arhitekture, ostao je gotovo potpuno očuvan do danas. Sem masivnih zidina i kula, zanimljivih prolaza i ogromnih kapija, pažnju najviše privlače grbovi brojnih vladajućih porodica, koji ukrašavaju unutrašnje zidove.

U gradu se nalazi prekrasna crkva Sv. Stefana, koju je projektovao poznati venecijanski arhitekta Andrea Palladio i koja čuva neprocenjiva umetnička dela italijanskih majstora iz 17. i 18. veka. Ne propustite priliku da se popnete na zvonik! Bićete zadivljeni pogledom na brežuljke prekrivene maslinjacima i vinogradima, koji se prostiru sve dokle oko doseže. Dok ste tu, probajte neke od najboljih istarskih vina: Teran ili Malvazija. A ako budete gladni, samo se pridružite lovcima na tartufe! Da, čuli ste dobro – Motovun ima blago i pod zemljom.

Bonus za sve filmoljubce: krajem jula ili početkom avgusta grad je domaćin međunarodnom filmskom festivalu posvećenom filmovima malih studija i nezavisnih filmskih produkcija. Osim toga, u Motovunu ima nekoliko događaja vezanih za balonjarenje. Zahvaljujući svojoj blagu klimu, pravi je raj za ljubitelje leta balonom. Dakle, postoji nešto za svakoga!

Motovun je poznat i kao dom Velog Jože, legendarnog heroja mnogih narodnih pesama. Njegov lik potpuno odražava ljude Istre – jaki, ali nežni džinovi, poznati po gostoprimstvu.