Pozdrav! Nikada nisi posjetio Rovinjski arhipelag ili Istru? Evo par stvari koje će te natjerati da odmah spakuješ kofer i kreneš. Napravili smo kratku listu najzanimljivijih znamenitosti koje moraš posjetiti! Da budemo iskreni, nije bilo lako svesti na minimum sve te jedinstvene lokacije, velebne gradske simbole i pretočiti ljepotu obale u riječi… Zato izvoli i uživaj!

Stari grad je šarmantno povjesno središte Rovinja i vjerovatno najprivlačniji dio ovog prekrasnog poluotoka u obliku školjke na sjeveru Hrvatske.

Na zapadnoj obali Istre, između gradova Vrsar i Rovinj, prostire se Limski kanal. Sa dužinom od 12 km i 100 m visokim strmim padinama oko njega, ovaj fjord je jedna od najljepših kreacija prirode.

Plaža Mulini je atraktivna oaza dizajnirana kao nastavak promenade, koja povezuje grad Rovinj sa šumskim zelenilom parka Punta Corrente.

Otoci Brijuni su skup 14 otočića smještenih u Istri, na sjeverozapadnoj obali Pule. Ovaj arhipelag ima ukupnu površinu od 36 km² prekrivenu predivnim drvećem, prostranim livadama i okupanu plaventnom morskom vodom.

Na sjevernom dijelu Istre, iznad doline rijeke Mirne, na 270 metara nadmorske visine, nalazi se šarmantana i životopisna tvrđava Motovun. Ovaj atraktivani srednjovjekovni grad, jedinstveni sklop venecijanske i rimske arhitekture, ostao je gotovo potpuno očuvan do danas.

Baron Gautsch je preljepi austrijski putnički brod sagrađen u Engleskoj davne 1908. godine. Sa dužinom od 84,5 m i širinom od 11,8 m elegantno je plovio na ruti od Kotora do Trsta. Sada se nalazi 40 m pod morem, kao podsjetnik na najveću nautičku tragediju.

Ako želite da pobjegnete od vrućine i gužve ili Vam samo treba malo vremena da se opustite i uživate u prirodi, evo naše preporuke: šumski park Punta Corrente, poznat i pod nazivom Zlatni rt, smješten samo 1.5 km južno od centra Rovinja.

Od osnivanja Rovinja pa sve do danas, ribari, mornari i brodograditelji su oni pravi čuvari tradicije i nosioci pomorskog duha. Ako želite da dotaknete istinsku dušu grada, morate posjetiti Kuću o Batani.

Sveta Katarina je mali, slikoviti otok udaljen svega 10 minuta vožnje brodom od Rovinja. Mirne, sakrivene uvale, borove šume i mediteranska makija, zeleni parkovi, romantične staze i cijetni vrtovi čine ga vrlo primamljivim za turiste.

Ako želite da živite jedan dan poput Robinson Crusoe, trebalo bi definitivno da se “nasučete” na Crveni otok. Otok se ustvari sastoji od dva otočića, sv. Andrija i Maškin, povezanih umjetnim nasipom. Iako se nalazi na samo 15 minuta vožnje taxi-brodićem od Rovinja, jedno je od najosamljenijih otoka u arhipelagu.