Na sjevernom dijelu Istre, iznad doline rijeke Mirne, na 270 metara nadmorske visine, nalazi se šarmantana i živopisna tvrđava Motovun. Ovaj atraktivani srednjevijekovni grad, jedinstveni sklop venecijanske i rimske arhitekture, ostao je gotovo potpuno očuvan do danas. Osim masivnih zidina i kula, zanimljivih prolaza i ogromnih vrata, pažnju najviše privlače grbovi brojnih vladajućih porodica, koji ukrašavaju unutrašnje zidove.

U gradu se nalazi prekrasna crkva Sv. Stjepana, koju je projektirao poznati venecijanski arhitekta Andrea Palladio i koja čuva neprocijenjiva umjetnička dijela talijanskih majstora iz 17. i 18. vijeka. Ne propustite priliku da se popnete na zvonik! Biti ćete zadivljeni pogledom na brežuljke prekrivene maslinicima i vinogradima, koji se prostiru sve dokle pogled doseže. Dok ste tu, probajte neke od najboljih istarskih vina: Teran ili Malvazija. A ako budete gladni, samo se pridružite lovcima na tartufe! Da, čuli ste dobro – Motovun ima blago i pod zemljom.

Bonus za sve filmoljubce: krajem srpnja ili početkom kolovoza grad je domaćin međunarodnom filmskom festivalu posvećenom filmovima malih studija i nezavisnih filmskih produkcija. Osim toga, u Motovunu ima nekoliko događaja vezanih za balonirenje. Zahvaljujući svojoj blagoj klimu, pravi je raj za ljubitelje leta balonom. Dakle, postoji nešto za svakoga!

Motovun je poznat i kao dom Velog Jože, legendarnog heroja mnogih narodnih pjesama. Njegov lik potpuno odražava ljude Istre – jaki, ali nježni veliki ljudi, poznati po gostoprimstvu.