Ćao! Nikada nisi posetio Rovinjski arhipelag ili Istru? Evo par stvari koje će te naterati da odmah spakuješ kofer i kreneš. Napravili smo kratku listu najzanimljivijih znamenitosti koje moraš posetiti! Da budemo iskreni, nije bilo lako svesti na minimum sve te jedinstvene lokacije, velelepne gradske simbole i pretočiti lepotu obale u reči…  Zato izvoli i uživaj!

Stari grad je šarmantno istorijsko središte Rovinja i verovatno najprivlačniji deo ovog prekrasnog poluostrva u obliku školjke na severu Hrvatske.

Na zapadnoj obali Istre, između gradova Vrsar i Rovinj, prostire se Limski kanal. Sa dužinom od 12 km i 100 m visokim strmim padinama oko njega, ovaj fjord je jedna od najlepših kreacija prirode.

Plaža Mulini je atraktivna oaza dizajnirana kao nastavak promenade, koja povezuje grad Rovinj sa šumskim zelenilom parka Punta Corrente.

Ostrva Brijuni su skup 14 ostrvaca smeštenih u Istri, na severozapadnoj obali Pule. Ovaj arhipelag ima ukupnu površinu od 36 km² prekrivenu predivnim drvećem, prostranim livadama i okupanu plaventnom morskom vodom.

Na severnom delu Istre, iznad doline reke Mirne, na 270 metara nadmorske visine, nalazi se šarmantana i živopisna tvrđava Motovun. Ovaj atraktivani srednjevekovni grad, jedinstveni sklop venecijanske i rimske arhitekture, ostao je gotovo potpuno očuvan do danas.

Baron Gautsch je prelepi austrijski putnički brod sagrađen u Engleskoj davne 1908. godine. Sa dužinom od 84,5 m i širinom od 11,8 m elegantno je plovio na ruti od Kotora do Trsta. Sada se nalazi 40 m pod morem, kao podsetnik na najveću nautičku tragediju.

Ako želite da pobegnete od vrućine i gužve, ili Vam samo treba malo vremena da se opustite i uživate u prirodi, evo naše preporuke: šumski park Punta Corrente, poznat i pod nazivom Zlatni rt, smešten samo 1.5 km južno od centra Rovinja.

Od osnivanja Rovinja pa sve do danas, ribari, mornari i brodograditelji su oni pravi čuvari tradicije i nosioci pomorskog duha. Ako želite da dotaknete istinsku dušu grada, morate posetiti Kuću o Batani.

Sveta Katarina je malo, slikovito ostrvo udaljeno svega 10 minuta vožnje brodom od Rovinja. Mirne, sakrivene uvale, borove šume i mediteranska makija, zeleni parkovi, romantične staze i cvetne bašte čine ga vrlo primamljivim za turiste.

Ako želite da živite jedan dan poput Robinzona Krusoa, trebalo bi definitivno da se  “nasučete” na Crveno ostrvo. Ostrvo se ustvari sastoji od dva ostrvca, sv. Andrija i Maškin, povezanih veštačkim nasipom. Iako se nalazi na samo 15 minuta vožnje taxi-brodićem od Rovinja, jedno je od najosamljenijih ostrva u arhipelagu.