Rovinj je poznat po svojoj preljepoj panorami, kao i gastronomskoj ponudi! Kao što je za očekivati od primorskog grada, kulinarstvo se uglavnom zasniva na sviježoj ribi i morskim plodovima, sa delikatnim primjesama balkanske i talijanske kuhinje. Ostali bazični elementi su grožđe, masline i pšenica.

Ispod je naša mala selekcija vrhunskih restorana koje smo odabrali na temelju atmosfere, komfora, intimnosti, prostranosti, cijena i, naravno, vještine pripreme i serviranja hrane.

Idemo istražiti lokalne gastronomske delicije! Dobar tek!

Vjerovatno ne biste očekivali da će restoran po imenu Ujak Danilo (Barba Danilo), sa lokacijom na gradskoj periferiji, u blizini kampa, biti jedan od najboljih restorana u Rovinju. Ali ovo je zaista pravo otkriće, jer je hrana ostavila iznenađujuće dobar utisak!

Tutto Bene je restoran koji se nalazi u ulici De Amicis, jednoj od najprometnijih turističkih zona Rovinja. Pored vrhunske lokacije, ono što zaista ističe ovo mjesto na bogatoj istarskoj gastronomskoj sceni, su inovativni dodaci tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji.

Orca je simpatični restoran u vlasništvu obitelji a nalazi se na glavnoj cesti, na samom ulazu u Rovinj. Interijer je jako ugodan, a tradicionalno uređen restoran može ugostiti i do 100 osoba. Kuhari, koji ovde godinama rade, su pravi majstori svog zanata, sa nevjerovatnim entuzijazmom za pripremu hrane.